Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 13 de gener del 2014

VAIG A VEURE LA PART LÍQUIDA DEL MÓN

En el plantejament de Zygmunt Bauman (Polònia - 1925), la recerca de la IDENTITAT és la tasca i la responsabilitat vital de cadascú de nosaltres, i aquesta feina de construir-se a un mateix és l'única font d'arrelament. En la modernitat líquida, les identitats són semblants a una costra volcànica que s'endureix, es torna a fondre i canvia de forma constantment. L'autor planteja que aquestes formes semblen estables des d'un punt de vista extern, però en ser mirades pel mateix individu, llavors apareix la fragilitat i el trencament constant.
Segons els seus plantejaments, en aquesta modernitat líquida, l'únic valor és proveir-se d'una identitat flexible i versàtil que faci front a les diverses MUTACIONS que els individus hem d'enfrontar durant la nostra vida. La identitat es configura com una responsabilitat reflexiva que cerca continuament l'autonomia i l'autorrealització constant, cosa que mai acabarà per concloure.
Bauman entèn que la felicitat s'ha transformat, d'aspiració per al gènere humà, en un desig individual. I en una recerca activa més que no pas en una circumstància estable. L'excès en els bens de consum a adquirir mai serà suficient.
En parlar de MODERNITAT LÍQUIDA, es refereix al procés pel qual hem de passar els individus per integrar-nos en una societat cada cop més global però sense identitat fixa, sinó moldejable i voluble. La identitat s'ha d'inventar, s'ha de crear… Avui dia, les identitats globals - amb les xarxes socials - són permeables, volubles, fràgils.. i oscil·len segons les tendències que marca el consumisme… 
D'altra banda aquesta identitat ens fa cada cop més dependents de les altres persones, i aquí és on veu l'esperança de crear condicions de creixement en termes d'humanitat, de consciència col·lectiva pel benestar individual, això sí, sempre en un perfecte acoplament amb la natura...